WORLD PRESS PHOTO - víťazi
Ak budete mať chvíľku čas, pozrite si víťazné fotky 2010, a to, čo sa deje na zemi, je to sila, žiadne umenie nie je tak silné ako realita fotografie.
Diskusné príspevky:
...mala som na mysli prezentovanie násilia, zla a jeho pretláčanie do popredia orpti dobru, všeobecne nie len na fotkách ! :) stačí pozerať správy a skoro nič pozitívne, potom si my ľudia myslíme, že je treba konať zlo a násilie, lebo toto si viac ľudí všimne ako dobro...hmm..
Samozrejme odvážnych profifotografov by bolo trestuhodné nevážiť si ! :)
Karliku, nebud ignorant a provokater. Velmi dobre vies, o co tu ide.
Mam niekedy pocit, akoby si sa zapajal do debat na tomto portali iba po par poldecakoch, alebo niecom inom. Skryty za nickom sa lahko uraza ludi.
Opakujem: Fotografie nasilia nie su dobre...
nemam problem s tym ze sa foti nasilie vo svete, od ktoreho sme daleko a nevieme si ani predstavit, co sa kde realne deje. A urcite ocenujem pracu vsetkych, co to zaznamenavaju a vytvaraju tieto fotografie. Oni si svoju pracu robia poctivo a su na svojom mieste. Ale suhlasim aj s nazorom ze porota, ktora vyhodnocuje dane fotografie, podlieha dnes urcitemu modnemu trendu sokovat, ten vyber tomu aj zodpoveda. Staci sa vsak pozriet par rokov dozadu a boli tam aj ine uchvatne fotografie, ktore boli taktiez zo zivota. A tie boli tiez realne, nie inscenovane. Samozrejme vsak respektujem nazory inych, ktorym sa vyber poroty pacil . Toto je len moj subjektivny nazor.
Ja som tam videla aj to, ako si ľudia pomáhali pri katastrofách, ako ťahali raneného a všeličo iné..
Mňa to neubilo, je mi ľúto, že to na vás takto pôsobí..
Osobne nemam rad taketo fotografie ani sutaze ako WPF, alebo CzPF. Je to hon na sokujuce fotky, ktorych vypovedne hodnota sice je velka, o umeleckej mozno silno pochybovat. Kombinacia voyerizmu so skrytym sadizmom... Co to v ludoch ma zanechat? Pozitivny dojem ani nie. A co teda? Strach? Odpor? Zurivost? Tuzbu po odplate? Reci, ze tieto obrazky pohnu svetom k lepsiemu su iba reci. Snad niekolko dobrovolnikov sa kamsi pohne, alebo zohavenej moslimke niekto zaplati plastiku. Na druhej strane, ale,vysledok je taky, ze sa cloveku stale viac a viac natlaca do podvedomia nasilie a stava sa skrytym modelom spravania...
podla mna fotky su vyborne a ano ide hlavne o vypovednu hodnotu, ved je to press photo, nie art photo :)
ale k tomu nasiliu, myslim, ze je nasou povinnostou ho dokumentovat a informovat ostanych (zanechat pre dalsie generacie), problemom je ale to, ze vacsina publika je voci tomu uz imunna, ignorantska, v horsom pripade je interpretacia uplne opacna; na druhej strane sa mnohi autori za senzaciou zenu vedome (nehadzem vsetkych do jedneho vreca, pozor!), ved co predava? sex a nasilie - ono same o sebe na tom nie je nic zle (ako pisem, dokument nasilia je podla mna nutny), len by to malo ist aj dalej, malo by to pohnut ludmi, aby na tom nieco zmenili, poucili sa; ked nie uplne, tak aspon trosku, lebo ludsku podstatu a prirodzenost len tak nepotlacime.
Cením si, že dokážeš sformulovať podstatu veci, ano ide tu o tú zvláštnu premennú, namiesto násilia vyvolajú v človeku pocit ľútosti, súcit s obeťami. Opakujem, tam bolo veľa aj živelných, katastrofických, bolo tam veľa bezmocnosti. Ide o to, že prebúdzajú pokoru..vôbec to nie je len o násilí a vôbec nie o jeho propagácii. Súhlasím aj s Tatianou a bobaz, je to o výpovedi ľudského údelu o tom, ako sa robia dejiny, o ľudskej nepatrnosti a bezmocnosti jednotlivca...O našej spätosti a závislosti na Zemi, o tom, čo jej robíme my (olej v Mexickom zálive) a ako sme stále napriek technike jej obeťami...je tam šport a aj v ňom by sme našli násilie...
Takže dalo by sa donekonečna rozprávať o tom, na koho to ako vplýva, nedá sa to vidieť čiernobielo.
Nemyslím si, že je nutné označovať za provokatéra niekoho, kto má iný názor a navyše sa ho snaží aj slušne obhájiť. Netreba iné názory brať osobne, proste inak to na nás vplýva, máme iné skúsenosti, iné psychologické vybavenie. A pohľad na násilie v nás nevyvoláva chuť k násiliu ale práve naopak.
A keby sa nehádzalo do jedného vreca násile v hrách a filmoch, ktoré priam podnecuje podvedomie k beztrestnému stereotypu, so skutočnou realitou života, bolo by to v poriadku..ale tie fotky majú a aj prebúdzajú v človeku pohnutie a túžbu zabrániť tomu...toť vsjo. Takže čiernobiele videnie je možno dobre vo fotografii ale nie v živote.
No, ak si pozrieš lepšie tie fotky, nejde len o nos, su tam katastrofické veci, olej v zálive, Jáva, vôbec nemalo ísť o násilie ako predmet diskusie, išlo o to, že tieto fotky majú veľkú výpovednú hodnotu a sú dôležité pre ľudstvo, sú jeho zrkadlom, nemusíme sa doň dívať, keď to nezvládame, ale rozbíjať zrkadlo nemá zmysel.
Daniela, rád som si prečítal ...
dik, byron, inak tu su niektore velke, ak sa nechce preklikavat niekomu http://www.boston.com/bigpicture/2011/02/world_press_photo_winners.html
myslim si, ze nasilie je skor "vynimocny stav" ale castokrat sa podava ako kazdodenna zalezitost,ktora je akoby normalna...a opak nasilia byva castokrat "nezaujimavy"...
presne tak...nechcem to zakríknuť, ale naša početná rodina sa dosiaľ nestretla s násilím...my veríme...
áno, nedávno zas jedného zastrelili...a máš pravdu, že násilie je omnoho širšia téma a často aj náboženstvo je len zámienka..
..Karle pekne napísané, súhlas
Je to hon na pravdu, ktorá existuje, len my sme priďaleko, žijeme si tu v pomernom bezpečí, ale niekde inde musia ľudia zápasiť so živelnými pohromami, prežiť nejako stratu všetkých základných hodnôt. To, že sa s tým všetkým musia nejako vyrovnávať, je väčšie umenie, než niečo, čo zadefinujú nejakí kritici, nie je nič predstierané, štylizované , inscenované.
Keď iné nič, tak aspoň získaš inú perspektívu pri pohľade na svoje problémy, ak toto neurobí niekoho vnútorne lepším, ak nezačne byť vďačnejší, za to, že jemu sa nič také nestalo, tak s ním asi nepohne už nič. Možno aspoň na chvíľu pocíti nejakú virtuálnu solidaritu so zbytkom sveta. Možno, že násilie plodí len násilie ale voči tej najväčšej hrozbe sa ani inak asi brániť nedá.
Nemyslím si, že takéto súťaže sú vecou politickej propagandy, možno jej tam je kúsok, ako vo všetkom. Násilia je všade veľa a skryté modely sa skôr presadzujú napr. z filmov a z počítač. hier, kde ho môžeš hravo používať bez následkov. Tu však fotografisti boli pri tom a riskovali možno aj život, myslíš, že by im to stálo za nejakú cenu v súťaži, nemyslíš že sú presvedčení o tom, že to má zmysel a bude pohýnať, každého, kto to uvidí ? Lebo toto je realita...či sa nám to páči alebo nie. Potom môžeme vyhľadávať niečo pozitívne, aby sme sa zahojili, ale čo tí ľudia, tým nebudú stačiť iné pekné obrázky a to je to, čo by nás malo znepokojovať.
..toto je presne to, čo sa mi na fotke páči - zachytávať realitu...dobré fotky naozaj
áno, fantastická výpovedná hodnota o Zemi, čo sa tu deje
keď uvidíte napr. foto tibetských mníchov pri príprave na masovu kremáciu http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=2040&Itemid=292&bandwidth=high
a ešte mnohé iné, navždy sa vám to vryje
Podrobné údaje o téme
Téma: WORLD PRESS PHOTO - víťazi
Stav témy: otvorená
Založil/a: Daniela Q.
Založené: 12. februára 2011 o 07:06:46
Podrobné údaje o fóre
Fórum: Voľná diskusia
Stav fóra: otvorené
Založil/a:
Založené: 27. októbra 2009 o 07:40:21
Ďalšie témy
- Fotka s názvom, alebo radšej bez neho?
- Digitálne foto rámčeky
- Fotopartak - Londyn
- fotenie
- Debata uživatelů o uživatelech fora
- Zabava
- fenomén "MAZANKO"
- JAKUB MAZAN - idzem preč
- krava zabudla ze telatom bola? si zabudla kto ti medzi prvymi tu radil??? ale nevadi, ucitelov je tu nastastie dost a aj takych co nefotia mazanice, pseudoumenie a takdalej.. dakujem za pochopenie lady sa pohnu, ak to urobis hlavne sama v sebe. vela st
- Ehm nieco pre inspiraciu aj sa pomaly inspirujem:))))
- 6. december - blíži sa deň sv. Mikuláša...deti aj dospeláci tešíte sa na balíček ...
- Umění a Vánoce :)
- Hodnotenie fotografii...
- Prežime krásne Vianoce.
- dobré fotky
- návrh nového hodnotenia
- hodnocení jinak
- debil...
- Hovory s Bohem
- Čo sa mi na stránke fotky.sme.sk páči
- KtoJePodvodník?
- teoretizovanie
- potrebujem poradiť...
- FOTKY.sme
- Plagiatorstvo
- Našla sa karta
- Spišský región - dotazník
- panorama
- Kde tlačia foto vo veľkom formáte?
- Štát vs. Tatry
- Súťaž
- Využil niekto fotobaku ?
- vek
- Konkurenční fotoservery
- Fotosúťaže
- Záplavy
- Neostrost a technicka kvalita
- Aké fotky na Fotky SME
- Fotografia ako obraz doby
- Tlačíte si foto?
- Od koľkých rokov by sa podľa vás mali zapájať ludia na stranku www.fotky.sme.sk ??
- Analóg versus HDR
- Veterani medzi nami
- One Life Photography Project
- O ČLENOCH FOTKY.SME.SK
- Velkost fotografii
- Gýč, dokument a art
- vaše FOTO- sny a túžby
- giveawayoftheday
- Čo sa mi na foto sme nepáči
- Ako nosíte foťák
- Bažina
- Nemam rád cenzúru
- server proti juhu
- Opäť jeden fotoblog
- Rada na internetovy nakup
- fotografia (fotenie) ako job
- Fotografie vs umění
- Úpadek fotky.sme
- Hirschov index
- Fotky,ktore ma zaujali na konkurencnych strankach
- Prišla som o foťak
- Fotky detí
- Ako skritizovali moje fotky na Portfoloi Review
- Prosba o pomoc pri výbere "foťáku"do 400 EUR
- Zmazane fotografie
- Fantastický rozhovor!!!
- Naše vzory, ľudia, ktorých si vážime.
- Názor, verejne
- Tak si ma zas prečítajte. Prečo pravencan?
- Tak trochu mimo
- Internet vás fotiť nenaučí
- Supermoon
- Čičmany
- Upútavka
- Pride 2012
- Toto stojí za pozretie...
- kam kracas fotografia...
- Prosba o hlas vo fotosutazi
- obycajne fotky
- Že vinš všetkým :)
- Problem s ukladdanim fotografii vo fotoaparate..
- Serial Neviditelny fotograf

prezrela som si letmo všetky fotky a musím napísať, že posledných pár rokov sa verejnosti prezentuje samé násilie, ktoré podľa mňa plodí ďalšie násilie, lebo je to módne, tak každý vyhľadáva niečo čo šokuje svet a málo sa propaguje dobro, ktoré ešte na tomto svete nevyhynulo, len nie je tak intenzívne vysielane do sveta.... tým nechcem povedať, že nie som za zdokumentovanie našej doby pre budúce generácie !!
Podľa mňa poriadok zvádza k poriadku a neporiadok k neporiadku, tak to je so všetkým...a naviac, keď zlo je ešte odmeňované, resp. nentrestané!!
V podstate súhlasím s názorom od comandoma...Osobne si radšej na fotkách, v TV pozriem a v časopisoch prečítam niečo, čo ma pozitívne naladí a nie ubije...