Sme.sk » fotky.sme.sk » rylo » The Life of Birds » Sterna hirundo

Sterna hirundo

Sterna hirundo (rybár obyčajný)

je svojou dĺžkou 31 – 35 cm od zobáka po koniec chvosta výrazne menší od čajky smejivej, s ktorou býva laikmi častokrát zamieňaný. V svadobnom šate má vrch hlavy, boky do línie oka a záhlavia čierne. Zobák je tmavočervený s čiernou špičkou. Chrbát a vrchná strana krídel je šedá. Má holarktický typ rozšírenia - hniezdi v miernom a boreálnom pásme Európy, Ázie a východu Severnej Ameriky. Hniezdi aj v Karibskom mori, na severnom pobreží Južnej Ameriky, na niektorých miestach severnej a západnej Afriky a v Guinejskom zálive. V Európe najpočetnejšie hniezdi vo Fínsku, Holandsku a Rusku. Rybár riečny je výlučne sťahovavý vták, európske populácie zimujú predovšetkým na západnom a východnom pobreží Afriky, už menej severnejšie po Portugalsko. Bezprostredne po vyhniezdení sa rozptyľujú všetkými smermi až 160 km ďaleko. Žijú monogamne, hniezdia v kolóniách (v Británii priemerne 263 párov, najväčšiu kolóniu zaznamenali v Holandsku v roku 1955, ktorá mala 25 000 párov), niekedy solitérne, obzvlášť spoločne s inými rybármi, v našich podmienkach s čajkami. Rybár riečny loví za letu nad hladinou, kedy sa chvíľu trepoce nad jedným miestom, a potom sa strmhlavo vrhá do vody.

Sterna hirundo

Kliknutím na fotografiu sa fotografia zobrazí v pôvodnom rozlíšení.

O fotografii

Autor: rylo
Pridaná: 17. apríla 2013
Počet zobrazení: 457 zobrazení
Typ obrázku: JPG
Veľkosť obrázku: 240 128 bajtov
KML: KML formát
Hodnotenie: 6 hlasov

Podrobné údaje o fotke

Odfotená: 13. apríla 2013
Šírka: 650 px
Výška: 433 px
EXIF: EXIF súbor

Fotoalbumy:

Fotomapa:

Zemepisná dĺžka: 17˚ 15' 13'' E
Zemepisná šírka: 48˚ 9' 24'' N

Predchádzajúca fotka

Aix galericulata
Aix galericulata

Nasledujúca fotka

Capreolus capreolus
Capreolus capreolus

© Copyright 1997-2020 | Petit Press, a.s.