Sme.sk » fotky.sme.sk » rylo » The Life of Birds » Sitta europaea

Sitta europaea

Sitta europaea (Brhlík lesný)

Je rozšírený vo veľkej časti Eurázie, obmedzený je najmä prítomnosťou lesných biotopov. Zdržuje sa najmä v listnatých a zmiešaných lesoch so starými stromami, v severnejších častiach krajiny sa vyskytuje aj v ihličnatých lesoch. Vo vysokých nadmorských výškach sa nevyskytuje skoro vôbec, ale zato sa bežne vyskytuje v záhradách a mestských parkoch. Na svojich teritóriách ostáva aj v zime a len výnimočne sa zatúla ďalej ako 30 km. Živí sa semenami, orieškami, bukvicami či žaluďmi. Potravu vyhľadáva v medzerách v kôre stromov alebo tesne pod ňou. Na to mu slúži jeho výrazne šidlovitý zobák. Aktívne si pripravujú zásoby na zimu, ktoré potom postupne vyhľadávajú. Hniezdi v dutinách stromov, najčastejšie vydlabaných nejakým vtákom, ale nepohrdne ani búdkou. Ak je otvor veľký, samička ho zmenšuje obrubou z hliny zmiešanej so slinami a niekedy aj s primiešanými rastlinnými vláknami.

Sitta europaea

Kliknutím na fotografiu sa fotografia zobrazí v pôvodnom rozlíšení.

O fotografii

Autor: rylo
Pridaná: 27. apríla 2013
Počet zobrazení: 436 zobrazení
Typ obrázku: JPG
Veľkosť obrázku: 281 010 bajtov
KML: KML formát
Hodnotenie: 12 hlasov

Podrobné údaje o fotke

Odfotená: 28. novembra 2011
Šírka: 650 px
Výška: 433 px
EXIF: EXIF súbor

Fotoalbumy:

Vloženie fotky

Vložte si túto stránku na web

Vložte si fotku na svoju stránku!

Zadaj parametre pre vloženie HTML kódu:

Vložiť:

Veľkosť:

HTML kód pre vloženie na ľubovoľnú stránku:

Náhľad:

Fotomapa:

Zemepisná dĺžka: 17˚ 7' 54'' E
Zemepisná šírka: 48˚ 12' 45'' N

Predchádzajúca fotka

Strix aluco
Strix aluco

Nasledujúca fotka

Sturnus vulgaris
Sturnus vulgaris

© Copyright 1997-2020 | Petit Press, a.s.