Sme.sk » fotky.sme.sk » rylo » The Life of Birds » Larus ridibundus

Larus ridibundus

Larus ridibundus (Čajka smejivá)

Najviac rozšírený druh na Slovensku, počas ťahu sa vyskytuje na väčšine územia Slovenska, okrem horských oblastí. Zaznamenávame ju hlavne pri vodných tokoch a vodných nádržiach, ale aj na poliach. V mimohniezdnom období sa bežne vyskytuje v kŕdľoch s inými druhmi čajok. Zimuje pri nezamŕzajúcich tokoch a nádržiach, často sa správa synantrópne, v mestách, na skládkach a pod. Na hniezdiská prilieta v marci, ktoré hlavne obsadzuje cez deň, pričom v začiatkoch sezóny nocujú na inom mieste. Neskôr lokalitu na noc neopúšťajú. Hniezdia na vodných nádržiach a rybníkoch, prevažne na ostrovoch s nízkou vegetáciou. Dokážu zahniezdiť aj vo vysokom poraste, len ojedinele aj na stromoch. Vytvárajú kolónie, solitérne hniezdia len málokedy. Do kolónií sa pomerne často primiešajú aj iné druhy čajok, napríklad čajka čiernohlavá a bielohlavá, rybár riečny. V období hniezdenia sa živí prevažne vodným a suchozemským hmyzom, neskôr rôznou potravou, veľmi často konzumuje čerešne. V zimnom období sa živí prakticky všetkou dostupnou potravou. Po vyhniezdení opúšťajú kolónie a postupne a mladé čajky odvádzajú na iné miesta. Je prostredne veľká (38cm). Pláštik dospelých vtákov je sivý, ostatok tela biely. Vonkajšie okraje krídel sú biele, konce čierne, hlava v svadobnom šate hnedá, v zimnom operení biela, s tmavou škvrnou za okom. Zobáka nohy majú červené. Nedospelé vtáky majú škvrnité, hnedé krídla s čiernou a bielou kresbou a čiernu obrubu chvosta.

Larus ridibundus

Kliknutím na fotografiu sa fotografia zobrazí v pôvodnom rozlíšení.

O fotografii

Autor: rylo
Pridaná: 5. júna 2013
Počet zobrazení: 417 zobrazení
Typ obrázku: JPG
Veľkosť obrázku: 232 025 bajtov
KML: KML formát
Hodnotenie: 6 hlasov

Podrobné údaje o fotke

Odfotená: 2. júna 2013
Šírka: 650 px
Výška: 433 px
EXIF: EXIF súbor

Fotoalbumy:

Vloženie fotky

Vložte si túto stránku na web

Vložte si fotku na svoju stránku!

Zadaj parametre pre vloženie HTML kódu:

Vložiť:

Veľkosť:

HTML kód pre vloženie na ľubovoľnú stránku:

Náhľad:

Fotomapa:

Zemepisná dĺžka: 19˚ 31' 34'' E
Zemepisná šírka: 49˚ 18' 24'' N

Predchádzajúca fotka

Sturnus vulgaris
Sturnus vulgaris

Nasledujúca fotka

Asio otus
Asio otus

© Copyright 1997-2020 | Petit Press, a.s.