Sme.sk » fotky.sme.sk » rylo » The Life of Birds » Falco tinnunculus

Falco tinnunculus

Falco tinnunculus (Sokol myšiar (pustovka))

Spolu s myšiakom lesným (Buteo buteo) patrí k najrozšírenejším dravcom v strednej Európe. Hniezdi po celom území Slovenska od nížin až do alpínskeho stupňa (až do výšky 2 200 m). Obýva poľnohospodársku krajinu, dediny, mestá, úhory, skalné bralá a pod. Hniezdi aj vo svetlejších lesoch prerušovaných lúkami a pasienkami, v malom počte aj v alpínskom pásme. Naše sokoly myšiare sú stále, prelietavé i sťahovavé. Staré vtáky sú stálejšie, než mladé. Niektoré jedince zimujú do 50 km od hniezdiska, niektoré tiahnú až do Afriky. Často u nás zimujú, alebo cez naše územie tiahnú vtáky zo severnej Európy.
Živí sa hlavne drobnými cicavcami, občas menšími druhmi vtákov, hlavne ich mláďatami a v lete aj veľkým hmyzom, žabami. Snáď ešte väčší podiel v potrave než vtáky majú plazy, najmä jašterice a slepúchy. Bolo dokázané, že sokol myšiar vidí ultrafialové žiarenie. Vďaka tomu vie rozoznať močové stopy okolo nôr hlodavcov, pretože od moču sa toto žiarenie silne odráža.

Falco tinnunculus

Kliknutím na fotografiu sa fotografia zobrazí v pôvodnom rozlíšení.

O fotografii

Autor: rylo
Pridaná: 30. júna 2013
Počet zobrazení: 405 zobrazení
Typ obrázku: JPG
Veľkosť obrázku: 316 767 bajtov
KML: KML formát
Hodnotenie: 5 hlasov

Podrobné údaje o fotke

Odfotená: 30. júna 2013
Šírka: 650 px
Výška: 433 px
EXIF: EXIF súbor

Fotoalbumy:

Vloženie fotky

Vložte si túto stránku na web

Vložte si fotku na svoju stránku!

Zadaj parametre pre vloženie HTML kódu:

Vložiť:

Veľkosť:

HTML kód pre vloženie na ľubovoľnú stránku:

Náhľad:

Fotomapa:

Zemepisná dĺžka: 17˚ 8' 59'' E
Zemepisná šírka: 48˚ 8' 44'' N

Predchádzajúca fotka

Fulica atra
Fulica atra

Nasledujúca fotka

Emys orbicularis
Emys orbicularis

© Copyright 1997-2020 | Petit Press, a.s.