Sme.sk » fotky.sme.sk » rylo » The Life of Birds » Nestor notabilis

Nestor notabilis

N. notabilis (nestor kea) 

je veľký papagáj vyskytujúci sa v lesnatých horských oblastiach Južného ostrova Nového Zélandu. 
Dorastá priemerne do 48 cm a jeho hmotnosť sa pohybuje okolo 1 kg. Je takmer celý olivovo zelený s veľkým, úzkym, zakriveným, hnedo-šedým zobákom. 
Je všežravec, požiera najmä korene, zelené časti rastlín, bobule, nektár, hmyz, malé vtáky a cicavce a zdochliny. Občas napáda aj mladé alebo choré ovce. 
Hniezdi najmä pod zemou - pod koreňmi stromov alebo v skalných trhlinách. K hniezdu ako takému pritom vedie 1-6 m dlhá chodba, na konci ktorej sa nachádza veľká hniezdnu komora vystlaná lišajníkmi, machom, papraďami a mäkkým drevom. Samice začínajú hniezdiť už počas januára, hniezdne obdobie končí v júli. V jednej znáške pritom bývajú 2-4 biele vajcia, ktoré inkubuje asi 21 dní. 
Nestor kea je známy aj pre svoju inteligenciu a zvedavosť, často zaletuje aj do tesnej blízkosti ľudských obydlí alebo na parkoviská, kde pátra po zvyškoch potravy. 
Papagáj nestor kea bol v minulosti vo veľkom prenasledovaný. Aj dnes je "nepriateľom" a teda aj terčom farmárov, pretože občasne útočia aj na ovce. Väčšinou ovce neumrie bezprostredne po útoku, pretože cieľom papagájov nie je ovcu zabiť - vyžierajú najčastejšie tuk v okolí obličiek a ovce umierajú na následky infekcie. Dodnes sa občas objaví informácia, že ide o poveru hlúpych farmárov, bohužiaľ, nestor naozaj občas na ovce útočí. Aj preto na Novom Zélande prebieha seriózne výskum, ktorého snahou je zabrániť tomuto problému, pretože vták je inak veľmi obľúbený. 
To však nie je jediný problém. Papagáje nestor kea žijú v horských oblastiach Nového Zélandu, kde sú v niektorých domoch stále olovené klince. Zvedavé papagáje ich často vyťahujú, prehĺtajú a následky sú potom fatálne. Aj preto je kvôli pomerne nízkym počtom týchto vtákov nestor vedený v IUCN ako zraniteľný druh. 

exif: EOS 1Dx, EF 500mm f4, 1/320s, f4.5, ISO 3600

Nestor notabilis

Kliknutím na fotografiu sa fotografia zobrazí v pôvodnom rozlíšení.

O fotografii

Autor: rylo
Pridaná: 23. októbra 2017
Počet zobrazení: 314 zobrazení
Typ obrázku: JPG
Veľkosť obrázku: 474 844 bajtov
KML: KML formát
Hodnotenie: 10 hlasov

Podrobné údaje o fotke

Odfotená: 23. októbra 2017
Šírka: 650 px
Výška: 433 px
EXIF: EXIF súbor

Fotoalbumy:

Vloženie fotky

Vložte si túto stránku na web

Vložte si fotku na svoju stránku!

Zadaj parametre pre vloženie HTML kódu:

Vložiť:

Veľkosť:

HTML kód pre vloženie na ľubovoľnú stránku:

Náhľad:

Fotomapa:

Zemepisná dĺžka: 167˚ 56' 53'' E
Zemepisná šírka: 44˚ 43' 32'' S

Predchádzajúca fotka

Turdoides affinis
Turdoides affinis

Nasledujúca fotka

Numenius phaeopus
Numenius phaeopus

© Copyright 1997-2020 | Petit Press, a.s.